KızlarBiliyor

Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır

Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır

Engelli haklarından yararlanmak adına gerekli olan Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır. Engelli raporu almak için nereye başvuruda bulunulmalıdır. Kimler engelli olarak sayılır. Engelli raporu nerelerde geçerlidir. Engelli raporu oranları nasıl belirlenir. Engelli bireylerin yakınları hangi haklara sahiptir. Engellilerin Devlet Kadrosunda görev alabilmeleri adına yüzde kaç rapora sahip olması gerekmektedir. Bu konuda tüm merak ettiklerinizi Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır başlığı ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

Engelli Raporu Nedir?

Ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini tam ve eşit olarak sağlamak Devletimizin bir görevidir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda gerekli tüm çalışmaları yapmakta ve denetlemektedir. Doğuştan veya herhangi bir nedenden dolayı vücut fonksiyonlarının bir kısmı veya tamamını kullanmakta sıkıntı yaşayanlar bunun bir rapor ile belirlemelidir. Engelli ölçütü değerlendirme oranları ile bu tarz vatandaşlarımızın yüzdelik olarak ne kadar bir engele sahip olduğu belirlenmektedir. Bu belirleme işlemi ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş Engelli Sağlık Raporu vermeye yetkili sağlık birimleri tarafından verilmektedir. Kişinin veya yakınının bir rahatsızlığı var ise bunu yetkilendirilen hastanelere giderek oranlaması ve belge alması gerekmektedir. % 40 ve üzerinde engelli sağlık raporu verilen kişiler Engelli Sağlık Raporu haklarından yararlanabilirler.

Engelli Kimlik Kartı Nedir?

Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır sorusu için verdiğimiz yetkilendirilmiş hastanelere başvurulanlar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda % 40 ve üzerinde bir engelinin olduğu belirlenen vatandaşlarımızın engelli olduğu belgelenmiş olmaktadır. Bu oranın belirtildiği belgeyi her zaman yanında taşıması gerekmemektedir. Bunun yerine verilen Engelli Kimlik Kartı sistemine geçildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu belgeyi almaları sağlanmaktadır. Hastaneden alınan engelli oranını belirten rapor ve 2 adet fotoğraf ile yapılan başvuru sonunda Engelli kimlik kartı verilmektedir. Bu kimlik kartı ile Engelli Vatandaşlarımıza sağlanan tüm haklardan yararlanılabilir.

Engellilerin Hakları Nelerdir

Ülkemizde bulunan engellilerin çalışmadan eğitime kadar bir çok alanda pozitif ayrıcalığa sahip olduğu bilinmektedir. Bu konuda en çok merak edilen ve en çok araştırılan ise engellilerin iş bulma konusundaki avantajlarının neler olduğudur. Bilindiği üzere engelliler yukarıda belirttiğimiz rapora sahip olmaları halinde Kamu ve Özel alanlarda iş imkanlarına sahiptirler. Herhangi bir iş yerinde 100 işçinin en az % 3’ü yani her 100 işçiden 3’ü engelli olmak zorundadır. Bunun ile birlikte aynı şekildi Devlet kadrosunda da bu hakka sahiptirler. Bu neden ile Engelli vatandaşlarımızın çalışması ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri adına bir çalışma sahasında özel kontenjana sahiptirler. Özellikle Devlet kadrosunda görev almak isteyen engeliler nasıl atanacakları hakkında soru sormaktadır. Bu neden ile engelli devlet memuru nasıl olunur sorusuna cevap vermek istiyorum.

Engellilerin Devlet Kadrosunda Görev Alması

Sosyal Devlet anlayışı içerisinde Engellilerin Devlet Bünyesinde çalışma hakkı bulunmaktadır. Bilindiği üzere Engellilerin memur olabilmeleri adına bir takım sınav uygulamasında başarılı olması gerekmektedir. EKPPS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) olarak bilinen bir sınav bulunmaktadır. Bu sınavda engel durumuna göre farklı sınavlar yapılmaktadır. Bu gruplandırmanın ne olduğunu belirtmek gerekirse:

  • Genel Engelliler
  • Görme Engelliler
  • İşitme Engelliler
  • Zihinsel Engelliler

Engellilik durumuna göre belirtilen türlerden hangisi raporunuzda belirtiliyorsa o grupta sınava girmelisiniz. Yapılan sınavda 60 puan ve üzerinde puan alanlar yapılacak olan Engelli Memur Alımları için başvuruda bulunabilirler. Yapılan bu sınavın 4 yıl geçerlilik süresi bulunmak ile birlikte her 2 yılda bir yapılmaktadır. İsteyenler bu sınavlara 2 yıla bir girebilirler.

Engelli Kimlik Kartı Olanların Muafiyetleri

Yetkili sağlık kurumlarından alının % 40 ve üzerinde bir orana sahip olan engellilere aşağıda belirtilen indirim ve muafiyetler uygulanmaktadır.

  • TCDD bünyesindeki trenler engellilere ücretsiz olarak hizmet vermektedir
  • Yurtiçi ve Yurtdışı uçuşlarda % 20 indirim uygulanır
  • Emlak vergisi muafiyeti
  • Müze ve Ören yerlerine giriş ücretsizdir
  • Devlet Tiyatroları ücretsizdir
  • Milli ve Tabiat Parklarına giriş ücretsizdir
  • Toki tarafından geliştirilen projelerde %5 kontenjana sahiptirler
  • GSM firmaları engellilere özel indirimler uygulamaktadır

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.