KızlarBiliyor

Deizm Nedir? Deist Olmanın Şartı Nedir?

Deizm Nedir? Deist Olmanın Şartı Nedir?

Deizm Nedir? Deist Olmanın Şartı Nedir? Deizm doğadaki kanunları akla ve mantığa dayandıran bir Tanrı inancı olarak tasvir edebiliriz. Deizm görüşünü savunanlar olarak bilinen deistler her tasarım bir tasarımcısı olduğuna inanmaktadır. Buna inanmak ile birlikte tasarımı yapanın Tanrı olduğunu kabul eder ve bu tasarımcının doğal bir inancın temsilcisi olduğunu savunurlar. 17. yüzyılda ortaya çıktığı bilenen bu inanç şekli sadece YARADANCILIK kavramı ile özdeşleşmektedir.

Deizm Nedir?

Gökten indiğine inanılan dinleri reddeden, sadece insanın kendi aklı ve mantığı ile yaşaması gerektiğini savunan deizm her geçen gün yayılmaya devam ediyor. Son günlerce gündemi oldukça meşgul eden Deizm bin din midir yoksa bir mezhep midir. Deizm denildiği zaman tamamen Tanrı kavramından uzak yeni bir düşünce akışı aklınıza gelmesin. Deizm dünyayı tasarlayan ve yaratan bir güce (Tanrı) inanmaktadır. Tanrı inancı bulunmak ile birlikte yaratmş olduğu kişilere ise fikir ve düşünme gücü verdiği de kabul görmektedir. Deizm asıl olarak dinlere veya gökten indiği kabul edilen inanç sistemlerine karşıdır. Bu neden ile deizm ile Ateistlik birbirinden farklı görüş açılarına sahiptir. Dünyayı yaratan Tanrının insanlar üzerinde başka bir uygulaması bulunmadığını savunmak bu düşünce için çok daha mantıklı gözükmektedir.

deizm ve dinler

İslamiyet İle Deizm Çakışır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Deizm vahiy veya gökten indirilene değil doğa ve insan mantığına dayalı bir inanç olarak açıklanmaktadır. Kişilerin olayları akıl ve sağduyu ile çözebileceğini ve bunun için bir Tanrı emrinin ulunmaması gerektiğini savunulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise dinlerin insanlara vermiş olduğu ölüm korku ve ödül vaadi sistemi içermesi olarak belirtilmektedir. Dünyayı yaratan gücün insanı en mükemmel bir şekilde yarattığını ve bu insanın istediği takdirde en iyiyi başarabileceği en güçlü fikirleridir. İnsanlara sürekli olarak akıllarını kullanmaları yönünde telkinde bulunan deizm bu neden ile kendisini herhangi bir mezhep veya tarikat gruplarından ayrıldığını bildirmektedir. Tanrıyı inkar etmeyen deizm aynı zamanda İslamiyet veya Hristiyanlık gibi gökten indirilen ve kitap gönderilen dinleri kabul etmemektedir. Sadece bir tanrı anlayışına sahiptirler ve insanın tüm hayatı kontrol altında tutabileceğini savunurlar.

Deizm Özellikleri Nelerdir?

Deizm Nedir? Deist Olmanın Şartı Nedir? Deizm inancına sahip olan kişilere bilindiği gibi Deist denilmektedir. Deist olmak için herhangi bir ayin veya yemin töreni yapılmamaktadır. Aşağıda belirttiğimiz özellikleri kabul edenlerin birer deist olduğu savunulmakta ve kendi içerisinde Pandeizm, Panandeizm ve Spiritüel deizm olarak 3 ayrılmaktadır. Akla dayanan maddeci bir dinin gerekliliğini savunan John Toland bu düşüncenin fikir babası olarak adlandırılmaktadır. Şimdi isterseniz Deizm özellikleri nelerdir? Deistler nelere inanır neleri inkar ederler hakkında en çok bilinen fikirleri paylaşalım;

Deizm Tarafından Kabul Edilenler ve Reddetilenler

  • Deizm hiçbir dini kabul etmez
  • Deizm peygamberleri ve kutsal kitapları kabul etmezler
  • Deizmde cennet, cehennem gibi bir inanış yoktur
  • Deizme göre Tanrı insanlar ile iletişime geçmez
  • Mucize veya kehanetlere inanmazlar
  • Deistlerin Rahip, İmam ve Haham gibi din adamlarına ihtiyacı yoktur
  • Tanrı ve insan arasına hiçbir düşünce giremez

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.