KızlarBiliyor

Resmi Senet Nasıl Doldurulur

Resmi Senet Nasıl Doldurulur

Resmi Senet Nasıl Doldurulur? Senet doldurma işleminde en çok yapılan hatalar. Resmi Senet Doldurma örneği. Senet düzenleme işleminde nelere dikkat edilmeli.

Bir şirket veya şahısın başka birisine olan borcunu belgeleyen ve ödeme tarihini taahhüt eden Senet Resmi Belge niteliğindedir. Alacak ve vereceklerin karşılıklı imza altına aldığı bu belgeyi kırtasiyelerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Bu kapsamda Resmi Senet Nasıl Doldurulur? Senet üzerinde belirtilen alanların ne anlama geldiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Resmi Senet Düzenleme Örneği

İki tarafından birbiri arasındaki borcunu belgeye dökmede kullanılan senet yıllardır kullanılan bir belgedir. Doğru doldurulan bir senet’in resmi bir belge olarak işleme alındığını belirtmek gerekir. Bu neden ile bir senete imza atmadan önce iyice incelenmesi ilerleyen dönemde bu konuda sıkıntı yaşamamanıza büyük etki etmektedir. Alt kısmına atacağınız imza ile düzenlenen senedi kabul etmiş kabul edilmektedir. Bu neden ile Resmi Senet Nasıl Doldurulur yazımızı okuyarak dikkat edilmesi gerekenleri rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Senet Nasıl Doldurulur

Senet karşılıklı tarafların belirlenen vadede senet üzerinde yazılan miktarı ödemesini taahhüt ettiklerini belgeleme işlemidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu işlemi yaparken küçük hatalar nedeni ile mağdur oldukları belirlenmelidir. Bazı kişiler senet doldurma işlemi esnasında boş bırakılan yerler nedeni ile büyük sıkıntı yaşayabilir. Bu neden ile senet doldurma işlemini adım adım sizlere anlatmak istiyorum.

Resmi Senet Düzenleme Örneği

Senet Nasıl Düzenlenir

Yukarıda görselini paylaştığımız senedin işaretli alanlarının tamamını doldurmadan kesinlikle imzalamayın. Şimdi senet üzerinde belirtilen yazıların ne anlama geldiğini belirtelim;

Ödeme Günü: Senedin üst kısımında bulunan ödeme günü bölümüne tarafların borcun ödenmesi için anlaştığı tarihin rakam ile yazılması gerekmektedir.

Türk Lirası: Ödenmesi gereken miktarın yazıldığı alandır. Belirtilen ödeme tarihinde borçlu tarafın ödemesi gereken miktar rakam ile bu alana yazılır. Bu alanı yazarken dikkat edilmesi gereken; Yazılacak rakamların başına ve sonuna “# ” işaretinin konulmasıdır. Daha sonra bu rakamın önüne farklı bir rakam eklemesinin yapılmaması adına bu oldukça önemlidir.

Kuruş: Ödeme yapılacak olan miktarda kuruş varsa bu alana yazılır eğer ödemede kuruş yoksa bu alana bir çizgi “” çekilir.

Senet No: İmzalanan senet şirketler arasında değilse bu alana herhangi bir rakam yazılmaz. “” işareti konulur. Eğer şirket ise şirket tarafından bu alana numara verilir.

İş bu emre muharrer senedim: senedin ilk sırasında yazan İş bu emre muharrer senedim bölümünde bulunan bölüme şahıslar “in” şirketler ise “izin” ibaresini yazmalıdır. Devamındaki boşluğa ise senedin ödenmesi gereken tarih tekrar yazılır.

Sayın: İş bu emre muharrer senedim den sonra gelen boşlukları dolduranlar Sayın ile başlayan bölüme alacaklı olan şahıs ise Adını ve Soyadını şirket ise şirketin ismini yazarlar. Bundan sonra ödenecek olan tutar tekrar yazılır. Ödenecek tutar yazılırken başına ve sonunu # işareti konulur.

İsim Ünvan: Yukarıda belirtilen alanları doldurduktan sonra borçlu kişinin veya şirketin bilgileri yazılır. Bu alana ad soyad ve adres bilgileri eksiksiz olarak yazılır. Düzenlenen senet işleminde kefil varsa bu alanın alt kısmına kefil ile ilgili bilgiler yazılır. Unutulmaması gerekenlerden birisi de bu tür işlemlerde kefilin olması borcun tahsil edilmesini kolaylaştırır.

Düzenleme Tarihi: Son olarak senedin alt sağ kısmında bulunan Düzenlenme tarihi yazılır. Bu tarihin senedin yazıldığı tarih olması gerekir. Bu tarihe dikkat ettikten sonra senedin alt kısmına borçlu olan kişi 2 adet imza atarak Resmi Senet Nasıl Doldurulur işlemini doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmiş olur.

Resmi Senet Nasıl Doldurulur

Borcu Ödenen Senet Ne Yapılmalı

Yukarıda belirttiğimiz şekilde bir senet imzalayan ve senette belirtilen tarihte borcunu ödeyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli olay senedi teslim almadan ödeme yapmamasıdır. Ödeme esnasında alınmayan senet için tekrar ödeme ile karşı karşıya kalmanız mümkün. Bu neden ile yapılan senedin zamanında ödendiğini kanıtlamak için bu belgenin tarafınızca alacaklı kişiden alınmasıdır. Ayrıca ödemesi yapılan senetleri saklamanız sizin yararınıza olacaktır. İlerleyen dönemde borcunuzu ödemediğini belirtebilecek kişilere belge niteliğinde senedin saklanmasında yarar vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.