KızlarBiliyor

İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir

İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir

İtfaiye eri olmak için aranılan şartlar nelerdir? Hangi okul mezunları itfaiyeci olmak için başvuruda bulunabilir. İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir. İtfaiyeciler ne kadar maaş alır. İtfaiyeci alımlarında mülakat yapılır mı? İtfaiye eri olmak için KPSS puanının kaç olması gerekir. 2019 yılında itfaiyeci alımı ne zaman yapılacak. İtfaiyeci olmak isteyenlerin tüm merak ettiği soruları sizler için araştırdık.

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

Çocuk hayallerinden birisi olan büyüyünce itfaiyeci olmak, yangınlara müdahale etmek ve yangından insanları kurtarmak oldukça ilgi gören meslekler arasında. Az öncede belirttiğimiz gibi bu meslek kimilerinin çocukluk arzusu bazılarının ise kadrolu bir iş kapısıdır. Devlet kadrosunda yer almak isteyen ve KPSS sınavına giren binlerce gencimiz bu meslekte görev alabilmek adına başvuruda bulunmaktadır. Belediyelere bağlı olan İtfaiye amirliği yılın belirli dönemlerinde ihtiyaç dahilinde itfaiyeci alımı gerçekleştirmektedir. Bu alımlara başvuruda bulunmak isteyenlerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Her personel alımında olduğu gibi bu meslekte işe girmek isteyenlerin taşıması gereken 2 farklı özelliğe sahip olması gerekmektedir. İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir sorusuna bu neden ile genel ve özel şartlar olmak üzere iki başlık altında değerlendirmek gerekmektedir.

İtfaiye Eri Olmanın Şartları

İtfaiye eri denildiği zaman sadece yangın söndürme işi akla gelmemeli. Yangın söndürmenin yanında arama kurtarma, afet ve depremlerde insanlara yardımcı olmak ve olağandışı olaylar karşısında vatandaşlara psikolojik destek vermek asli görevler arasındadır. Bu neden ile itfaiye eri olmak isteyenleri bir takım eğitimleri alması gerekmektedir. Bu belgelere sahip olanlara alımlarda pozitif ayrıcalık tanınmaktadır. Bunların neler olduğunu kısaca sıralamak gerekirse;

  • Kriz yöntemi eğitimi sertifikasına sahip olmak
  • Takım çalışması eğitime sahip olmak
  • Stres yönetimi eğitim sertifikasına sahip olmak
  • Arama kurtarma eğitimine sahip olmak

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi İtfaiyeci Olmanın Şartları arasında her devlet kurumunda çalışmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar bulunmaktadır. Devlet memuru olmak için aranan bu şartları kısaca hatırlatmak gerekirse;

İtfaiye Eri Olmak İçin Genel Şartlar

Bu kadroda görev almak isteyenlerin 18 yaşından büyük ve 30 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir. Bunun ile birlikte Devlet Kadrosunda görev almasına engel olacak hapis cezası almamış olması, En az lise, yüksek lisans veya lisans mezunu olması gerekmektedir. Ayrıca son yapılan KPSS sınavına girmiş olması ve mezun olduğu okul türünden en az 60 ve üzerinde puan almış olması gerekmektedir. Sağlık raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşundan alınmış itfaiye eri olmasında bir sakıncanın bulunmadığını belirten sağlık raporu almak. Bu şartları taşıyanlar itfaiyeci olmak için aranan genel şartları taşımış olurlar.

İtfaiye Eri Olmak İçin Aranan Özel Şartlar

İtfaiye birimlerinde görev almak isteyenlerin yukarıda belirttiğimiz genel şartlar ile birlikte kadronun gerektirdiği özel şartları da taşıması gerekmektedir. Bu şartların neler olduğunu kısaca sıralamak gerekirse; Erkek adayların en az 1.67 cm boyunda, bayan adayların ise en az 1.60 cm boyunda olması gerekmektedir. ayrıca boy kilo endeksi arasındaki fark (+ – 10) dan fazla olmaması gerekmektedir.  Ayrıca bu kadroda çalışmak isteyenlerin bir takım korkulardan uzak ve psikolojik olarak bu göreve hazır olmaları gerekmektedir. Bu neden ile;

  • Kapalı yerde kalma korkusunun olmaması
  • Yükseklik korkusunun bulunmaması
  • Aşırı Heyacana bağlı bir rahatsızlığının bulunmaması
  • Nefes darlığı, epilepsi, astım, bronşit gibi rahatsızlıklarının bulunmaması
  • Herhangi bir psikolojik rahatsızlığa bağlı ilaç kullanmıyor olması gerekmektedir.

İtfaiye Eri Alımı Başvuru Evrakları

Belirtilen kadroda görev almak isteyen ve şartları taşıyanlar alım için gerekli olan belgeleri zamanında teslim etmelidir. Bu evrakla nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi, mezun olunan okul diploması, KPSS sonuç belgesi. sahip olunan sertifikalar ve sürücü belgesidir. Alım yapılacak olan bölgedeki Belediye Başkanlıklarına yapılan başvurular değerlendirilerek KPSS puan sıralamasına göre alımı yapılacak olan personel sayısının 3 katı mülakata çağrılmaktadır.

İtfaiyecinin Çalışma Saatleri

24 saat esasına göre görev alan itfaiye erleri işe başladıkları saatten sonra 24 saat sürecinse görev yerlerinde bulunmak zorundadır. 24 saatlik görevinin tamamlayan itfaiyeciler 48 saatlik bir istirahate ayrılırlar. Fakat acil durum halinde istirahat saatlerinde çağrılmaları halinde göreve gelmek zorunluluğundadır. Bu neden ile her zaman bu görevi yapmaya hazır olmak durumundadır. İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir diye araştıranların en çok merak ettiği konulardan birisi de İtfaiyeciler ne kadar maaş alır sorusudur. Bilindiği üzere Devlet Kadrosunda göreve yeni başlayan bir personel ne kadar maaş alırsa itfaiye erleri de o kadar maaş almaktadır. Kendi içerisinde İtfaiye Eri, İtfaiye Çavuşu, İtfaiye Başçavuşu ve İtfaiye Amiri olarak farklı maaş uygulanmak ile birlikte bu maaş 3.000 Lira ile 4.000 Lira arasında değişiklik göstermektedir.

*** Posta Dağıtıcı Kadrosunda İş İmkanına Sahip Olmak İsteyenler bu kadro ile ilgili tüm bilgileri PTT Postacısı Nasıl Olunur başlıklı yazımızda bulabilirsiniz ***

İtfaiyeci Olmak İçin Nereye Başvurulur

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu kadroda görev almak isteyenlerin kadronun açılması beklemesi gerekmektedir. Türkiye genelinde ihtiyaç dahilinde yılın her döneminde alım yapılabilmektedir. Bu neden ile bu kadroda görev almak isteyenlerin belirli aralıklar ile Personel Daire Başkanlığının www.dpb.gov.tr resmi İnternet sitesini takip etmesi gerekmektedir. İtfaiyeci Olmanın Şartları Nelerdir sorusuna verdiğimiz bilgiler dahilinde şartları taşıyanlar İkametgahının bağlı bulunduğu il sınırlarında açılacak olan alımlara başvuruda bulunabilirler.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.