KızlarBiliyor

Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir

Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir

Nikah işlemleri için başvuru yapacak olan çiftlerin hazırlaması gereken evraklar nelerdir? Evlenmek için başvuruda bulunacak olanlardan ne kadar ücret talep edilmektedir. Evlenmeye engel olan engeller nelerdir? Nikah için hangi birime başvuruda bulunulur? Evlenme ehliyet belgesi ne demek? Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir. Nikah için gerekli olan sağlık raporu nereden alınır? Nikah memuru ücreti ne kadar? Evlenme cüzdanı ücreti ne kadar? Nikah ve nikah işlemleri ile ilgi tüm merak ettiğiniz soruların cevabını Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir başlığı ile sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Nikah Başvuru İçin Gereken Evraklar

Çiftlerin ikamet ettikleri belediye içerisinde nikah kıymayı tercih etmeleri halinde bağlı bulundukları belediyeye direkt başvuruda bulunabilirler. Bunun dışında yani ikamet ettikleri belediye dışarından bir yerde nikah yaptırmak isteyenler izin belgesi almalıdır. 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve sağlık raporu ile birlikte başka bir yerde nikah yaptırmak için izin talebinde bulunabilirsiniz. Bu işlem için ortalama 50 TL. lik bir ücret talep edilmektedir. Bağlı bulunduğunuz belediye sınırları içerisinde nikah işlemlerini yaptırmak isteyenler aşağıda belirtilen evraklar ile birlikte başvuruda bulunabilirler.

  • Çiftlerin son medeni hallerinin işlenmiş olduğu fotoğraflı nüfus cüzdanı
  • 6 adet vesikalık fotoğraf
  • aile hekimlerinden veya sağlık kurumlarından alınmış fotoğraflı ve onaylı evlenme sağlık raporu
  • 18 yaşını doldurmuş kendi rızası ile evlenmek istediğini beyan etmesi şartı ile nikah işlemlerini yaptıranlar için verilecek olan izin belgesinin geçerliliği 6 aydır. Çiftler bu süre içerisinde nikah işlemlerini yaptırabilirler.

Yukarıda belirttiğimiz evraklar ile birlikte bağlı bulunduğunuz belediyenin evlendirme memurluğuna giderek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

18 Yaşından Küçük Olanların Nikah İşlemleri

Yukarıda da belirttiğimi gibi 18 yaşından büyük olanlar kendi rızaları olması kaydı ile istedikleri zaman evlenebilirler. 18 yaşından küçük olanlarda durum biraz daha farklı olmaktadır. Yaş sınırı altında olanlar ile ilgili 3 farklı uygulama bulunmaktadır. Bunların hangi yaşları kapsadığı ve şartlarının neler olduğunu sıralamak gerekirse;

  • 17 yaşını tamamlayan kadın ve erkekler Anne-Baba izni ile evlenebilirler. Anne-Babası olmayanlar vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
  • 16 yaşını tamamlayanlar hakim tarafından verilecek izin şartı ile evlenebilirler.
  • 15 yaşında veya daha düşük yaşta olanlar hiç bir şekilde resmi olarak evlenemezler.

Boşanmış ve Dul Olanlar Nasıl Nikah Kıyabilirler

Yukarıda belirttiğimiz Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir açıklamasında daha önceden evlenmemiş olanlar belirtilmektedir. Daha önceden nikah yapan, boşanan veya eşini kaybedenler tekrar evlenebilmeleri için belirli bir sürenin geçmesini beklemedir. Boşanmış veya eşini kaybetmiş bir bayanın tekrar nikah kıyabilmesi için 10 Ay yani 300 gün beklemesi gerekmektedir. Bu sürenin dolmasını beklemek istemeyenler Aile Mahkemesine başvuruda bulunarak iddet müddetinin kaydırılmasını talep edebilirler. Bu süre mahkeme tarafından kaldırıldıktan sonra nikah işlemlerini yaptırabilirler. Boşanmış veya dul kişilerin tekrar nikah yapabilmeleri için yapacakları başvurudaki nüfus cüzdanlarında son medeni halinin işlenmiş olması gerekmektedir.

Evlilik Cüzdanı ve Nikah Memuru Ücretleri

Yukarıda belirttiğimiz Nikah İçin Gerekli Evrakları belediyelerin evlendirme memurluğuna teslim edenler belirli bir ücret ödemek zorunda kalmaktadır. Bu ödemelerde standart olan ve tüm belediyeler tarafından aynı olarak alınan Evlilik Cüzdanı Ücretidir. 110 lira olarak belirlenen bu ücreti ödeyecek olan çiftlerden bir çok belediye dosya ücreti olarak da 25 TL talep etmektedir. Bunun dışında Nikah kıyılacak olan salon ücreti ve Nikah Memuru ücreti bulunmaktadır. Bu ücretler belediyelere göre farklılık göstermektedir. Bazı belediyeler hafta içinde yapılacak olan nikahlar için belediyeye ait olan Nikah Salonundan ücret talep etmemektedir. Ücret talep eden belediyelerdeki fiyat aralığı ise hafta içleri için 200 ile 500 TL arasında. Hafta sonlarında ise 300 TL ile 750 TL arasındadır. Yine Nikah Memurunu farklı bir düğün salonuna getirmek isteyenlerde ücret ödemek zorunda kalabilir. Belediyeler bu konuda da farklı fiyat tarifesi uygulamaktadır. Bu ücret 450 lira ile 1.500 lira arasında değişmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir sorusu için verdiğimiz ayrıntılı bilgi ile sizde gerekli olan belgeleri hazırlayarak bağlı bulunduğunuz belediyenin nikah işlemleri bürosuna giderek nikah başvurusu işlemlerini yapabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.